Mi is az az OSJER?

Magyarországon 1989-ben hozták létre az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszert (ONER), ennek keretében 1993 óta fokozatosan kiépült az "OKSER" és OSJER" néven egyaránt ismert országos környezeti sugárzásmonitorozó hálózat. A hálózathoz mintegy 70 automatikus külső dózisteljesítmény-mérőállomás, számos helyhezkötött és néhány mobil laboratórium tartozik. A rendszer irányítása a katasztrófavédelem 1999-es egységesítése óta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) feladata.

Az ágazati védelmi struktúra fontos része a mai Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), régebben Oktatási Minisztérium (OM) által fenntartott "OSJER" hálózat. Ehhez jelenleg 10 magyarországi felsőoktatási intézmény csatlakozik, az "ágazati információs központ" (ÁIK) szerepét a BME Nukleáris Technikai Intézet - Oktatóreaktor sugárvédelmi csoportja látja el.

A hálózat - az országoshoz hasonlóan - a Bitt Technology osztrák-magyar vállalat által gyártott nagyérzékenységũ, RS-03 és RS-04 típusú gamma-dózisteljesítménymérő detektorokkal mũködik.

BME OSJER állomás

Nyitott és zárt sugárforrásokkal dolgozó egyetemi laboratóriumok számára a már hálózat egyaránt szolgálja a nukleáris környezetellenőrzés, a munkahelyi sugárvédelmi ellenőrzés és az egyetemi oktatás céljait.
Az OSJER állomások mérési adatai megtekinthet
őek ezen a honlapon.

Az adatok értékelésekor vegyék figyelembe, hogy a detektorok nem mindig a természetes háttérsugárzást mérik.Ezt az oldalt 7945. alkalommal nézték meg 2011.11.30 óta.